PANDA.BIRU: Tutorial: Cara Membuat Sticky Post a.k.a Entri Melekat.

Tuesday, December 17, 2013

Tutorial: Cara Membuat Sticky Post a.k.a Entri Melekat.

Tengahari yang indah berlaka. Tapi satu masalah yang sangat digeruni semua. Apa dia? Tiada bekalan air di kawasan rumah Ana. Huhuhuhu... Kena jimat air buat sementara ni. 
Selain tu, ada lagi masalah yang membuat semua orang berpeluh-peluh. Sshhhh.... Tunggu sampai Ana habis cakap dulu. Masalahnya adalah follower hilang !! Huhuhuhu... Ana tengok follower Ana hilang terus berpeluh-peluh sebab cari masalahnya. Last-last, ada orang cakap:

Thanx pada abang di atas bagitahu. Sambil tu blogwalkinglah abang di atas. FOLLOW SINI.

STOP !!

Dah lari tajuk pulak. Orang nak ikut tutorial membuat Sticky post a.k.a Entri melekat, cerita pasal lain pulak. Yelah. Ana akan beritahu caranya.

  1. Log in blog. 
  2. Lepas tu pergi ke tepi sidebar kiri klik POST. 
  3. Korang klik edit kat bawah tajuk entri yang korang nak untuk jadikannya stick post a.k.a entri melekat. Macam gambar di bawah:
  4. Dah pilih, akan keluar entri korang.
  5. Korang nampak tak POST SETTING dekat sidebar kanan entri tu?
  6. Kalau nampak, klik pada published on. 
  7. Kepada korang yang belum SET DATE AND TIME tu, setkan.
  8. Dah setkan? Lepas tu korang setkan lagi.
  9. Set tarikh dan masa yang anda mahu entri korang melekat sampai bila dan pukul berapa.
  10. Siap !!

Korang tengokkan blog korang. Jadi tak? Kalau tak jadi tu cuba sekali lagi, okey? 

BYE

*percutian kat Melaka insyaallah Ana update. :)

2 comments:

Miss Shasha said...

hana apa motif benda nie.sha nsk tau la

Panda Biru said...

Maaf ya sebab lambat balas. Objektif untuk this diutamakan bagi giveaway. Boleh juga nak post benda lain. Dengan ni, walaupun Miss Shasha post benda lain, sticky post tetap di atas. Biar semua pembaca sekaligus membacanya tanpa perlu klik previous post.