PANDA.BIRU: Tutorial: Edit HTML yang baru !!!

Saturday, November 30, 2013

Tutorial: Edit HTML yang baru !!!


Huarghhh. Lamanya tak buat tutorial. Hari ni tutorial yang paling penting untuk korang yang sedang pening kepala. Pening kepala pasal apa? Demam? Bukan, pasal cara-cara nak edit HTML yang baru. Ana pun blur sampai nak menangis sebab tak dapat nak edit sepenuhnya. Huk huk huk... Mesti korang pernah alami juga kan? Sekarang Ana dengan senang hati dengan penuh kelapangan memberi tutorial ini. Insyaallah menjadi. 

Sedia? Ke garisan, sedia, mula!!

Cara-cara mengedit HTML yang baru:
  • Korang pergi ke dashboard blog korang.
  • Lepas tu, click pada TEMPLATE di sidebard kiri dashboard.
  • Korang dah tekan TEMPLATE kan? Sekarang pergi EDIT HTML. Macam gambar di bawah:
  • Selepas itu korang pasti dapat macam ni, kan? 



  •  Siapa tak dapat macam di atas maksudnya ada yang dia buat silap. 
  • Jeng-jeng inilah korang nantikan. Baca baik-baik.
  • Korang CLICK PADA ARAH PANAH WARNA HITAM YANG PERTAMA. Contohnya:


  • Yang arah panah pertama ada kod <b:skin>.
  • Nanti keluarlah macam ni:

  • Macam tu. Keluar kod warna biru. 
  • Korang bolehlah edit like a boss. Hahahaha

AMARAN:

Kalau korang cari kod yang anda nak edit tak jumpa, terpaksa cari sendiri di situ. Kalau takda juga Ana tak tahu. 

Okeylah Bye. Assalamualaikum...

No comments: