PANDA.BIRU: Tutorial : Cara - cara buat '' Perkataan Berkelip - Kelip '' menggunakan Photoshop.

Thursday, March 15, 2012

Tutorial : Cara - cara buat '' Perkataan Berkelip - Kelip '' menggunakan Photoshop.

Hai semua. Lama betul Ana tak buat tutorial ark? Hari ni Ana nak ajar macam mana nak buat '' Perkataaan Berkelip - Kelip '' menggunakan photoshop. Tak tahu apa tu. Cuba tengok kat blog ana atas tu ada tulis Cutez Raihana kan yang berkelip - kelip tu. itulah namanya '' Perkataaan Berkelip - kelip ''. Okey, cara - caranya ialah :

  1. Pergi Adobe Photoshop.
  2. Cari kat file di atas tepi kiri anda dan click je ''New...''
    3. Korang dah click tu. Kan ada senarai nak pilih kertas jenis macam mana , kan? korang pilih je saiz nak  
        apa. Tapi kat bawah tu pilih Transparent tau.
    4. Click OK.
    5. Nanti ada bentuk kertas yang anda mahu tu berpetak - petak, itu baru dipanggil transparent...
    6. Lepas tu cari Hutuf   '' T  '' kat tepi kiri tengok ke bawah.
    7. Korang tulis je apa - apa korang mahu dikertas itu.
    8. Selepas itu, tengok kat atas cari Edit . Korang pula cari '' free transform '' untuk gerakkan perkataaan 
        itu.
    9. Dah tu korang boleh bentukkan apa - apa sahaja. Kat mana Ana? Alah kat atas tukan ada Tick, kan?
        Sebelahnyalah.
   10. Korang tengok kat tepi kanan pula untuk edit perkataan itu .
  11. Korang tick je mana - mana anda mahu edit perkataan tu supaya lebih cantik.


    12. Lepas tu OK. 
    13. Atas tu kan ada Window tu. Korang click tu cari Animation.

    
  14. Nanti ada kat bawah tu.
  15. Tengok kat bawah tu pula cari yang tepi kiri tong sampah tu. Korang  click pula tu.

   16. Kan dah ada dua kan. Tulah hasilnya.
   17. Korang cari perkataan anda di tepi kanan tu. Pergi click mata tu. nanti takde kan?

    18. Kalau dah korang click lagi yg tepi kiri tong sampah tu kalau nak. Kalau tak na pun takpe.
    19. Lepas tu pilihlah time berapa korang nak.
     20. Pergi kat file pula. Cari Save for Web & Devices ...
     21. Jangan buat apa - apa. Klik OK je.
     22. Dah siap.


No comments: