PANDA.BIRU: Tutorial: Buat ayat bergerak di Menu Bar.

Thursday, March 15, 2012

Tutorial: Buat ayat bergerak di Menu Bar.

Malam - malam buat tutorial ni.  Mesti boringkan?  Mestilah. Bosan sangat. Ni pula pasal tutorial buat ayat bergerak di menu bar. Apa tu menu bar? Alah, kat atas tu kan ada tulis blogger korang, kan? Tulah menu bar. Masih tak faham? Okey buuat ni dulu baru tengok-tengok apa yang ditukarnya. Ana janji memang best punya tutorial ni. Cara - caranya ialah:

  1. Dasboard > Design > Edit HTML.
  2. Then korang cari kod ni ( Tekan CTRL + F serentak supaya senang mencarinya ) ' <head>  '
  3. Lepas dah jumpa, baru paste kod ni di bawah kod yang ada cari.
  4. <script language='JavaScript'>
    var txt=&quot;TULIS AYAT KORUNK DI SINI&quot;;
    var kelajuan=250;var segarkan=null;function bergerak() { document.title=txt;
    txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);
    segarkan=setTimeout(&quot;bergerak()&quot;,kelajuan);}bergerak();
    </script> 
  5. WARNA MERAh : Tukar kepada ayat korang sendiri. Jangan panjang - panjang.
  6. Siap Savelah, apa tunggu lagi.
                                             
                                                                                          SELAMAT MENCUBA SEMUA : )


No comments: