PANDA.BIRU: Tips Tips: Saya Buat Entry, Semua Orang Sudi Membaca.

Sunday, March 18, 2012

Tips Tips: Saya Buat Entry, Semua Orang Sudi Membaca.

Hujan, hujan di negeriku. Pada waktu hujan, Ana terasa nak buat benda yang baru mahu dikongsi dengan pembaca blog. Apatu? Ialah buat tips. Kali ni nak buat tips pasal '' Saya Buat Entry, Semua Orang Sudi Membaca ''. Okey, baca satu - persatu tips ni, ark?

  1. Berminat akan entry.
Yang ni pula, semua orang suka akan entry kita. Bila je buat entry pasal tulah nilah, semua orang berminat saja entry kita ni. Sampai pelacong pun boleh saja dikatakan '' like to read ''. Wow, terujanya saya... Apa entry korang berminat? Mesti tutorial kan? Kerana boleh cantikkan blog anda tu. Ana tak marah pun follow Ana disebabkan mahu mencantikkan blog. Janji mereka suka melawat blog Ana :').

     2.   Membuat helah menggunakan perkataan '' wajib dibaca''.
Ni pula kes baharu dalam blog. Mereka share entry mereka tu, mereka tulis '' wajib dibaca ''. Di facebook, facebooking, di sekolah. Wah, semua orang berebut mahu mendapat pahalah daripada entrynya. Tuhan bagi ke pahala tu? Kesiahn mereka tau yang baca entry korang. Bagus ke? Kalau Ana buat macam tu, Ana nak delete blog ni. Sebab tak nak blog Ana huru hara. Jadi, kalau ada orang tulis '' wajib dibaca '', korang jangan komen pula kat situ. Jangan layan je. Nanti korang kene helah macam mana. 

     3.    Celip mata waktu malam
Orangnya lagi hebat tau. Pukul 10:00 malam tidur, tak boleh tutup mata, pukul 1:00 malam pun tak dapat tidur. Apa lagi, buka komputer waktu malam, celip mata dibuatnya. Baca entry orang senyap - senyap. Pukul 5:00 pagi pun celip mata depan entry orang di blog. Padahallah ibu bapa dia tu tidur, boleh saja celip mata. Pukul 6:00 pagi, semua keluarga bangun untuk solat subur. Wah, dia solat dulu. Nak cepat baca entry orang tu. Tak berjemaah. Marah tak peduli, tapi bila sekolah pula... Ish, ish, ish, tidur dalam kelas. Tertinggal pendidikkannya.
  
    4.    Baca entry orang ialah hobi korang?
Awak, saya suka semua entry awak. Kerana itu hobi saya. Ni pula hobi yang sangat pelik. Hobi dia tu. Baca buku tak nak, baca entry orang nak pula. Ada telefon bimbit, nak pergi ke mana pun, mesti buka blog orang kat telefon dia. Hah, sapa ada telefon boleh buka blog orang setiap waktu? Itu pun tak membuang masa pun. Asyik ternganga pergi jalan - jalan. Berpuluh - puluh kali ditanya dah sampai ke belum. Ana pun suka kat orang yang tak membuang masa berjalan duduk dalam kederaan. Tapi, korang boleh ke nak berulang - ulang kali membaca entry orang sampailah ke detinasi korang? Bagusnya korang. Mata terbeliak macam mana. Orang ajak makan, makan sambil membaca entry korang. Mahu saja membuat televisyen pasal entry orang. Wah, boleh baca ni sambil makan. Telefon kecik pun nak baca. Sanggup ke korang?



 Okey, tu sahaja tips yang Ana nak bagi. Ingat tips Ana ni. 

                                                           HOPE LIKE MY ENTRY.

   

No comments: